Badania pokazują, że rośnie liczba osób decydujących się na wprowadzenie zmian w swoim codziennym jadłospisie. Jedną z takich zmian jest rezygnacja z jedzenia mięsa. Dieta wegetariańska znajduje zwolenników nie tylko w wielkich miastach. Jeśli myślisz o takiej zmianie, przekonasz się, że coraz łatwiej jest o sprawdzone informacje na temat skomponowania tego rodzaju diety. Dietetycy są zgodni, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa, dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Motywacją do wyeliminowania potraw mięsnych wynika z pobudek humanitarnych, wiele osób chce oszczędzić cierpienia zwierzętom. Hodowla przemysłowa ma bardzo negatywny wpływ na środowisko naturalne, powoduje marnotrawstwo wody i emisję gazów cieplarnianych. Zdrowo, humanitarnie, ekologicznie i smacznie – tak możesz jeść, będąc wegetarianinem.
Co jeść na diecie wegetariańskiej?
Wegetarianie nie jedzą mięsa. Rezygnują również z żelatyny i produktów, do których pozyskania niezbędne jest uśmiercenie zwierzęcia. Mogą sięgać po jaja, miód, mleko i przetwory mleczne. Usunięcie mięsa z talerza to pierwszy krok w przejściu na wegetarianizm. Ważne jest odpowiedzenie sobie na pytanie, czym je zastąpić, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu? Niewątpliwie bardzo istotne jest, by sięgać po roślinne produkty bogate w białko. Przekonasz się, że możliwości jest bardzo dużo. Wszystkie warzywa strączkowe, czyli soja, fasola, ciecierzyca i groszek są cennym źródłem białka. Wegetarianie nie rezygnują przy tym z produktów mlecznych.
Połączenie spożycia warzyw strączkowych i nabiału zapewni wystarczającą dla zdrowia ilość białka. Rezygnując z mięsa, eliminujemy znaczące źródło żelaza. Jest to składnik niezbędny w produkcji czerwonych krwinek. Zbyt mała ilość żelaza w diecie powoduje anemię. By jej zapobiegać, warto sięgnąć po jajka i pełnoziarniste pieczywo oraz pestki, np. dyni, słonecznika oraz orzechy. Zatem warzywa, owoce, nabiał, strączki, jaja, pełnoziarnista maka, pestki i orzechy – oto bogactwo produktów, z których wegetarianie czerpią składniki do przygotowywania posiłków. Zarówno prostych, codziennych dań, jak i wykwintnych potraw na świąteczne stoły.
Jedzenie musi być przyjemne
Skoro już wiesz, co można jeść na diecie wegetariańskiej, czas przyjrzeć się przepisom na dania. Żadna dieta nie powinna być udręką, przyjemność z jedzenia znacznie poprawia jakość z życia. Wegetarianie mają mnóstwo możliwości, mogą czerpać z przepisów kuchni bardziej egzotycznych i naszej rodzimej kuchni polskiej. Niemal niewyczerpanym źródłem receptur na dania wege jest internet. Możesz zerknąć na blogi tematyce wegetariańskiej, oglądać filmiki na You Tube, a nawet znaleźć darmowe ebooki z przepisami. W księgarniach jest sporo tradycyjnie wydanych, wzbogaconych pięknymi fotografiami książek kucharskich. Samo ich przeglądanie sprawi, że ślinka napłynie Ci do ust. Zatem do kuchni i do dzieła! To proste, przekonaj się sama.
Proste włoskie makarony z pesto na dobrej oliwie i z dodatkiem aromatycznego sera czy sosem pomidorowym z bazylią to jedna ciekawych wege propozycji na obiad. Z kuchni hinduskiej warto spróbować chrupiących samosów, pieczonych pierożków z nadzieniem warzywno- ziemniaczanym czy dahl – gęsty aromatyczny sos z ciecierzycy. Kuchnia polska to wspaniałe pierogi z najrozmaitszym nadzieniem czy zupy, które można przyrządzać na wywarze warzywnym. Przekonasz się, że możliwe jest przygotowanie nawet bezmięsnego rosołu! Na śniadania i kolacje wypróbuj pasty kanapkowe z fasoli, czy ciecierzycy z dodatkiem oliwy, ziół i aromatycznych przypraw. Twarożki sojowe i mleczne można przygotować na słodko i słono. Tu ograniczy Cię tylko Twoja wyobraźnia. Na diecie wegetariańskiej można jeść właściwie wszystkie desery, z wyjątkiem tych, które zawierają żelatynę wieprzową. Nie trzeba rezygnować z galaretki, bo żelatynę można zastąpić agarem.
Roślinne zamienniki dla urozmaicenia menu
Zapewne zwróciło Twoją uwagę, że coraz więcej na półkach sklepowych jest różnego rodzaju roślinnych wersji mięsnych dań. Możesz wybierać spośród parówek, kiełbasek, wędlin wegetariańskich i wegańskich. Pasztety, kebaby, kotleciki, a nawet wegańskie mięso mielone- wszystko, czego dusza roślinożercy zapragnie, by urozmaicić codzienną dietę. Przy takim bogactwie produktów bezmięsnych i przepisów żaden wegetarianin nie będzie chodził głodny. A jeśli chcesz spróbować przejść na dietę wege, nie musisz się obawiać niedoborów składników i nudy na talerzu.
Masz już potrzebne w przypadku diety wegetariańskiej informacje – możesz zacząć działać!